Authentiek en tropisch!

 

Trancoso, op een klif gelegen, wordt omschreven als hippie-chic en vaak vergeleken met bestemmingen als Ibiza of Saint-Tropez. Het dorp bleef tot de jaren zeventig nagenoeg afgesloten van de buitenwereld. Pas na de aanleg van een snelweg naar de stad Porto Seguro staat Trancoso op de kaart en sindsdien is het dan ook razend populair bij hippe Brazilianen en internationale jetsetters.

Wanneer u op zoek bent naar authenticiteit, overgoten met een luxe saus, overweegt u dan eens een verblijf bij Uxua Casa. De Nederlander Wilbert Das verbouwde, op het dorpsplein van Trancoso, enkele vervallen vissershuisjes om tot één van de meest bijzondere hotels in Brazilië. Uxua Casa is een authentiek Bahiaans hotel, gerestaureerd door lokale ambachtslui en ingericht met antiquiteiten en traditionele natuurlijke materialen.

Uxua is een plek waar gasten zich onmiddellijk thuis voelen. Dat was ook de bedoeling van Wilbert Das toen hij het hotel in 2009 opende na een carrière van meer dan twintig jaar als creatief directeur bij het modemerk Diesel. Wie verwacht dat Uxua luxe is opgetrokken in een chique strakke Italiaanse stijl, wordt wellicht teleurgesteld. Wilbert Das gooide het over een andere boeg. Hij liet zich bij het bouwen inspireren door locals en hun gebruiken. Als dank aan de gastvrije en open lokale bevolking zorgt de eigenaar, met profits van het hotel, voor lessen in lezen & schrijven voor de Braziliaanse jeugd en worden er Capoeira lessen op het dorpsplein georganiseerd.

Uxua Casa bestaat uit elf tropisch gekleurde huisjes. Vier ervan zijn gerestaureerde huizen van vissers uit de 16e eeuw en de andere zijn er nieuw bijgebouwd. Allemaal verschillend ingericht. De kleuren zijn gebaseerd op de omringende natuur. Zelfs één van de huisjes, dat knalroze is, heeft precies de kleur van de bougainville die eroverheen groeit. Het merendeel van het meubilair is vintage of antiek. Twee van de huisjes grenzen direct aan het Quadradoplein waar u op uw eigen terras het lokale leven aan u voorbij ziet gaan. Een heerlijke plek, vooral aan het einde van de dag als de zon ondergaat. Op het dorpsplein staat een romantisch 16de eeuws wit kerkje. De ultieme locatie voor een huwelijksvoltrekking en een bruisend Braziliaans feest. Dit wordt hier dan ook veelvuldig gedaan.

Alles wat u in het restaurant eet, wordt vers gemaakt of verbouwd, zoals ook het fruit uit eigen tuin. De mozzarella en yoghurt worden ingekocht bij een oude Italiaanse hippie die na de 70’s in Trancoso is blijven hangen. Vanzelfsprekend komt de vis vers uit zee en kunt u hiervan nog diezelfde avond genieten. Gerechten als volkoren pasta met kreeft of een salade van gegrilde garnalen, mango en Braziliaanse rucola vindt u hier op de kaart.

Vanaf de heuvel, waar het dorp ligt, daalt u in 7 minuten af naar het brede ongerepte zandstrand. Uxua Casa heeft hier een eigen Beach Lounge. Hier drinkt u uw caipirinha met uw voeten in het zand. Er is ook een kleine Spa waar ze de producten van Vichy gebruiken…

 

A little something to get us started… Vertelt u mij uw wensen?